Čudovita vadbena tehnika za vzdrževanje dobre telesne drže, vzdrževanje mišičnega tonusa, gibljivosti sklepov in ozaveščenosti lastnega telesa.


V pilates se zaljubiš. Ali pa ne.

Ponudba na trgu sodobnih vadbenih tehnik je ogromna, pa vendar pilates ostaja nekakšna stalnica pri vzdrževanju dobre telesne drže, saj v njej prepoznamo preprostost, jasnost in dobro zgrajeno vadbeno metodiko. Prav zato elemente pilatesa prepoznamo v marsikateri drugi vadbeni izpeljanki.

V svojem izvoru je bil pilates namenjen plesalcem in predvsem stopalne tehnike še danes ohranjajo nabor vaj za izboljšanje stopalne postavitve, napetosti, pritiskov na stopala, zato jo kot osnovno tehniko za izboljšanje telesne drže uporabljamo šele, ko vadeči usvoji korekcijske lege iz Zdrave hrbtenice in postavitev telesne drže iz Spiralne stabilizacije.

Katero vrsto pilates tehnike izbrati?

PILATES

Da se s tehniko spoznate, da usvojite pravilne postavitve hrbtenice, ramenskega obroča, se naučite kontroliranja pravilne lege medenice, znate prepoznati rotacije v kolkih in pravilne postavitve težišče in obremenitev stopal. Torej nekakšno uvajanje v pilates, vseeno pa upoštevajte, da se skeletne in mišične težave in bolečine v osnovi rešujemo s programoma Zdrava hrbtenica in Spiralna stabilizacija.

PILATES FLOW

Mehka, povezana izpeljava vadbe, ki nekoliko več spominja na ples in povezano plesno prehajanje med posameznimi elementi. Še vedno je velik poudarek na tehnični izvedbi, vendar pa se gibanje vmes ne ustavlja, ne popravlja. Prehodi so mehko povezani iz stoječih položajev v predklone, zaklone, kleke, 4-nožne položaje in rotacije trupa. Resnično vas ogreje, segreje in prebudi telesno energijo, pravilnost izvedbe in vadbeni nadzor pa je v tej obliki nekoliko več prepuščen samemu vadečemu.

PILATES Z REKVIZITI

Osnovni pilates rekviziti so klasična 22 cm velika mehka žoga, raztezni trak, palica in dve 1kg ročki. Omogočajo nam intenzivnejše doživetje vadbenih elementov, večjo stimulacijo mišic na okončinah in pridobivanje mišične mase. Rekviziti se med vadbo menjavajo, zato jih je najbolje imeti pripravljene na dosegu roke, če vam je dodatna intenzivnost preveč, pa lahko vedno vadbo odvadite brez dodatnih rekvizitov, torej le z lastno težo. Nam pa orodja vsekakor dodajo drugačen občutek izvedbe vaj, predvsem so v veliko pomoč, ko naš trup potrebuje dodatno razvijanje stabilnosti in moči.

TRADICIONALNI PILATES

Tradicionalni pilates ponuja nabor 34 vaj, s katerimi v eni vadbeni uri poskrbite za celotno telo, sama izvedba pa zahteva že usvojeno tehnično znanje v ozadju in pripravo gibljivosti sklepov ter že postavljene dobre telesne drže. Razvija moč mišic, podpira dober limfni pretok in stimulira živčni sistem. Če imate radi vadbo, kjer je zaporedje vaj znano vnaprej in se na ta način lahko bolje posvetite kvaliteti izvedbe, imate pa za sabo že nekaj ur vadbe iz te tehnike, je ta izbira prava za vas. Vedno znova si jo lahko ogledate, delate po navodilih ali pa se le prepustite toku vodenja, kot vam ustreza.

Vrednostni darilni bon

Bon je lahko lepo darilo!

Izberite vrednost bona in
ga podarite najdražji osebi ali prijatelju

Kaj rabim?

Vadbeno blazino, udobna športna oblačila, ki vam dovolijo neomejeno gibanje, 2 brisači, da po potrebi razbremenite ledveno ali vratno krivuljo, občasno tenis žogico ali dve.

Kakšna je težavnostna stopnja?

Je osnovna tehnična težavnostna stopnja, kar pomeni, da se predvideva, da je vadeči:

  • brez skeletnih posebnosti (če imate akutno stopnjo hernije, išiasa, skeletne spremembe spondiloze, spondilolisteze, ukleščenega živca, kalcinirajočih sprememb v ramenskem obroču, tenzijskih glavobolov …, to ni odgovorna izbira nekaj časa) in
  • razume in uporablja nadzorovanje mišičnih posebnosti oz. korekcije telesa (ne izbirate tovrstnih vadb, če imate pogosto ponavljajoče težave z vratnimi mišicami, ramenskimi mišicami ali mišicami okrog ledvenega dela in kolkov, v tem primeru preberite in izberite kaj iz ponudbe Zdrave hrbtenice in Spiralne stabilizacije).

Zakaj izbrati pilates?

Predvsem zaradi smiselnosti izvajanja vaj. Nobena se namreč ne ustavi na enem, izoliranem delu telesa, ampak povezuje mišične verige v smiselne, kompleksne gibalne vzorce, ki jih lahko glede intenzivnosti zelo preprosto prilagajamo, dodajamo ali odvzemamo.

V pravilno izbranih vadbenih sklopih vam ne bo potrebno razmišljati, na katerem delu telesa je poudarek, ker dela hkrati celotno telo.

moja-hrbtenica-znak-enobarvni-transparenten

Kako poteka vadba?

Na vadbeni blazini, z menjavanjem vadbenih položajev. Vadbena enota je sestavljena iz ogrevanja in vaj za izboljšanje gibljivosti prstov, mobilnosti vratne hrbtenice, pozicioniranja ramenskega obroča, razvijanja mobilnosti v kolkih in postavljanja nevtralnega položaja medenice. Telo mora po ogrevanju delovati mehko in lahko, saj le tako resnično v celoti izrabimo krepilne vaje v glavnem delu.

Glavni del s krepilnimi vajami vsebuje tri različne intenzivnosti, ki si jih po potrebi prilagajate in se o njih odločate glede na svojo zmogljivost in počutje.

Zaključni, sprostitveni del vsebuje elemente samomasaže, vaje za oči, vaje za zapestja in gležnje in seveda vedno pomembno, dihalno tehniko.

Omejitve?

Če ste popoln vadbeni začetnik, izberite najprej kaj iz sklopov Zdrava hrbtenica in Spiralna stabilizacija. Oba programa sta predstopnja za pilates, pilates pa vam bo služil kot čudovita tehnika za vzdrževanje športne aktivnosti.

Prijava na termin vadbe Pilates

Vse vadbe so skupinske vadbe. Termin vadbe je na voljo do zapolnitve mest v skupini, v odvisnosti od velikosti vadeče skupine. Vsak udeleženec lahko rezervira oz. zakupi hkrati več terminov vadbe v naprej.

0
Vašega plačila ne moremo obdelati. Prosim poskusite ponovno.
Hvala za opravljeno rezervacijo!
Vaša potrditvena številka:
DODAJ V iCAL KOLEDAR

Kako rezerviram svoj termin?