Telo-vadne zgodbe

Kovačeva kobila

Baje, kovačeva kobila je vedno bosa. Kaj naj rečem, sama si je kriva.

V mojem poslu je tako, da se telo-vadi. Dopoldan, popoldan, zvečer, včasih kar cel dan, včasih, še posebno v nedeljo, niti enkrat cel dan.

No, popolnoma po resnici, jutranjo telovadbo opravim vsak dan, 10-15 minut, to sploh ni debate, bi ali ne-bi, ker je stvar utečena v mojo dnevno rutino poleg pranja zob in zajtrka. Tudi če grem od doma ob 4.00 zjutraj... zobna ščetka, telovadba, zajtrk... in nato gremo.

Tako pač je.

Zato tega sploh ne štejem za telovadbo. In seveda zato: ni bolečin, ni poškodb, nič ne zateguje, ideala od ideale.
Jah, malo morgen.

Ne dolgo nazaj srečam svojo stranko, jaz na fizioterapiji dol, on gor... in mi pravi gospod: "Kaj pa te ti tu? Kaj ti te je? Pa ti ja telovadiš cel dan?!?!?".
Ja, točno zato sem tu.

Za preventivo, ker je definitivno boljša od kurative.

Preden nadaljujem, naj izpostavim, da se seveda preventivo gremo takrat, ko ni akutnega stanja bolečine v telesu. Da do akutnega stanja sploh ne pride, pa vestno in zavedno izbiramo preventivo.

Preventiva je lahko vse, kar poteka počasneje kot naš vsakdanji nori ritem.

Resnično vse:

  • sprehod namesto teka,
  • umirjeno spremljanje dihanja namesto fokusirano grajene dihalne tehnike,
  • sprostitvena masaža namesto trpečega lomljenja, za katerega nismo ravno prepričani, kaj sploh naredi,
  • aromaterapija namesto še ene kreme in maže za gretje, za hlajenje, za boljši pretok,
  • osnovne vaje za držo namesto vojaškega mišičnega drila ramenskega obroča, da bog ne daj obseg bicepsa pade ali da začne triceps v vetru "plapolati",
  • preventivno grajenje mobilnosti v sklepih, namesto še 100 počepov za lepšo rit, ki se prej ali slej konča z bolečino v kolku,
  • počitek na kavču, ko ti telo jasno in glasno pravi, da pač rabi počitek na kavču.

Vse to je neverjetno poceni.

Če vam je prepoceni, si seveda lahko omislite redno ali občasno servisiranje kateregakoli dela svojega telesa na fizioterapiji, pa vendar je bistveno vsemu skupaj to, da če v glavi niste sposobni preklopiti na počasi, na občutek v telesu, vam nobena terapija ne bo pomagala in nobena še tako dobra sprostitvena tehnika ne.

Torej, preventive in preventivnega, prijetnega, ljubečega ukvarjanja s sabo in svojim telesom si pač morate želeti. In hoteti. In si za to vzeti čas.

Ker če vse to potegnemo skupaj, je preventiva v svojem bistvu stimulacija vagusnega živca. Tega pa... resnično želite stimulirati.

Seveda je pomemben del našega telesa tudi grajenje mišične mase. A žal so ljudje preveč pogosto zmotno prepričani, da zganjanje po pol Prekmurja, drilanje, švicanje, bildanje vsak dan, še raje dvakrat na dan, koristi telesu.

Koristi.

Če je vaše telo v osnovi spočito, vaš skelet brez obremenitev in vaša psiha delovnega stresa ne enači z izganjanjem hudiča iz mišic po 8 – urnem delovniku.

In pametno zavedanje, kdaj rabi izganjanje česa vaša psiha in kdaj vaše telo, naj vam bo v razmislek na današnji dan.

Torej, kaj od preventive si boste privoščili?

In tako pri meni velja... ta kovačeva kobila pač ni bosa in nikoli ne bo bosa. Ker je pač dobro in prijetno biti obut.

Blog Kovačeva kobila